Ρώμη 2018

Μια εκδρομή όνειρο σε μια πόλη ένα απέραντο μουσείο 08-12-2018 έως 13-12 2018

ek18ro12
ek18ro11
ek18ro13
ek18ro14
ek18ro15
ek18ro17
ek18ro16
ek18ro18
ek18ro20
ek18ro21
ek18ro23
ek18ro22
ek18ro24
ek18ro25
ek18ro27
ek18ro26
ek18ro28
ek18ro30
ek18ro29
ek18ro32
ek18ro31
ek18ro33
ek18ro35
ek18ro34
ek18ro37
ek18ro36
ek18ro38
ek18ro39
ek18ro41
ek18ro40
ek18ro43
ek18ro42
ek18ro45
ek18ro44
ek18ro47
ek18ro48
ek18ro49
ek18ro50
ek18ro51
ek18ro53
ek18ro55
ek18ro54
ek18ro57
ek18ro56
ek18ro59
ek18ro58
ek18ro61
ek18ro60
ek18ro62
ek18ro63
ek18ro64
ek18ro65
ek18ro66
ek18ro67
ek18ro69
ek18ro68
ek18ro70
ek18ro71
ek18ro72
ek18ro73
ek18ro74
previous arrow
next arrow
Shadow

>Σάββατο 8 Δεκεβρίου το μεσημέρι ξεκινήσαμε 46 μαθητές, τρεις συνοδοί καθηγητές (Ε. Τσουρβάκα, Β. Σκυλογιάννης, Σ. Τσιούνης) και ο Διευθυντής κ. Πέτρος Τζίμας, με λεωφορείο του Lipas Travel και οδηγό τον κύριο Χρήστο Λίπα, για την πενταήμερη εκδρομή της τελευταίας τάξης μας στο Λύκειο. Το βράδυ από το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας πήραμε το πλοίο για το Μπάρι της Ιταλίας.

Την επόμενη, Κυριακή 9 Δεκεμβρίου το μεσημέρι, αποβιβαστήκαμε από το πλοίο και πάλι με το λεωφορείο πήραμε το δρόμο για Ρώμη αλλά με μια στάση στην Πομπηία, μια πόλη που σταμάτησε να ζει ξαφνικά μετά την έκρηξη του Βεζούβιου, στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ, που σήμανε το οριστικό τέλος της πόλης της Πομπηίας και των κατοίκων της. Ηφαιστειακά υλικά και τέφρα σκέπασαν όλη την πόλη, μέχρι που την αφάνισαν. Με τη βοήθεια του ξεναγού μας, παρά την κακοκαιρία, περιηγηθήκαμε στους λιθόστρωτους δρόμους αυτής της αρχαίας Ρωμαϊκής πόλης, της οποίας η πολεοδομική και αρχιτεκτονική ταυτότητα έμεινε σχεδόν ανέπαφη στο πέρασμα των χρόνων.

Το βράδυ κουρασμένοι από το ταξίδι φθάσαμε στη Ρώμη την Αιώνια Πόλη και κάναμε μια σύντομη βόλτα μέχρι την Fontana di Trevi, που σημαίνει «κρήνη στους τρεις δρόμους»,το μεγαλύτερο συντριβάνι της πόλης σε μπαροκ τεχνοτροπία, το ύψους του είναι 26,3 μέτρα και έχει πλάτος 49,15 μέτρα, που σύμφωνα με το μύθο μία παρθένα ανακάλυψε μία τρίδρομη πηγή με αποτέλεσμα να κτιστεί το συντριβάνι της Τρέβι.

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου , νωρίς το πρωί ξεκινήσαμε με τον ξεναγό μας την περιήγηση στην πόλη της Ρώμης με αρχή το Κολοσσαίο, το διασημότερο αξιοθέατο της Ρώμης. Πρόκειται για ένα αμφιθέατρο χωρητικότητας 45.000 θεατών που χρησιμοποιήθηκε για κάθε είδος θεαμάτων που ολοκληρώνονταν με μονομαχίες μεταξύ ζώων και μονομάχων, ή μόνο μεταξύ μονομάχων. Λειτούργησε για περίπου 400 χρόνια.

Η περιήγησή μας συνεχίστηκε στη Ρωμαϊκή Αγορά, που σήμερα είναι μια εντυπωσιακή έκταση με ερείπια, ήταν κάποτε ένα λαμπρό σύμπλεγμα μαρμάρινων ναών, τεράστιων βασιλικών και πολύβουων δημοσίων χώρων – η καρδιά της αρχαίας πόλης, το κέντρο της δημόσιας ζωής της Ρώμης: χώρος θριαμβικών παρελάσεων και εκλογών, δημόσιων ομιλιών, δικών, αγώνων μονομάχων και πυρήνας των εμπορικών υποθέσεων. Εντυπωσιασμένοι καταλήξαμε στον λόφο του Καπιτωλίου, όπου βρίσκεται το Εθνικό Μνημείο του Βίκτωρα Εμμανουήλ Β ή «Βωμός της Πατρίδας» ή «Βιτοριάνο», ένα τεράστιο μαρμάρινο μνημείο, ανάμεσα στην Πιάτσα Βενέτσια και στους πρόποδες του λόφου του Καπιτωλίου, χτισμένο προς τιμήν του Βίκτορα Εμμανουήλ, του πρώτου βασιλιά της ενοποιημένης Ιταλίας, όπου επισκεφθήκαμε το αρχαιότερο εθνικό μουσείο του κόσμου που ιδρύθηκε το 1471, όταν ο πάπας Σίξτος ο Δ΄ δώρισε μερικά χάλκινα αγάλματα στην πόλη, σχηματίζοντας τον πυρήνα μιας από τις καλύτερες συλλογές κλασικής τέχνης σε ολόκληρη την Ιταλία. Φωτογραφηθήκαμε, ανεβοκατεβήκαμε τα σκαλοπάτια ξετρελαμένοι από την ομορφιά της πόλης. Συνεχίστηκε η ξενάγηση – ανακάλυψη της πόλης στην Πιάτσα Βενέτσια, τη βία ντελ κόρσο και αφού περπατήσει στα στενά γύρω από τη Φοντάνα ντι τρέβι, βρεθήκαμε στη Πιάτσα ντε λα Ροτόντα. Εκεί, αφού απολαύσαμε ένα δροσιστικό παγωτό κάναμε μια στάση στο μεγαλύτερο σε μέγεθος ρωμαϊκό μνημείο που έχει διασωθεί έως σήμερα σχεδόν άφθαρτο, το Πάνθεον ή αλλιώς, τον ναό «όλων των θεών», όπως η ίδια η ονομασία του λέει.

Από εκεί στην Πιάτσα ντι Σπάνια, μια από τις πιο γνωστές πλατείες της Ρώμης, στη μέση της οποίας βρίσκεται ένα ακόμη «διάσημο» μπαρόκ συντριβάνι της πόλης, Fontana della Barcaccia, το διάσημο συντριβάνι του Bernini.το οποίο είναι γνωστό στα ελληνικά ως η Κρήνη του Σαπιοκάραβου. Η πλατεία είναι συνδεδεμένη με μία μεγάλη σκάλα με τη γαλλική εκκλησία της Τρινιτά ντε Μόντι που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, γνωστή ως Scalinata della Trinità dei Monti, ή Ισπανικά Σκαλοπάτια. Ο συνδυασμός της διάσημης Ισπανικήςσκάλας, ενός οβελίσκου και μιας όμορφης εκκλησίας κλανει την πλατεία ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης. Διασκορπιστήκαμε σ’ αυτό το όμορφο μέρος και στα στενάκια γύρω από αυτό και απολαύσαμε ένα υπέροχο μεσημεριανό Ιταλικό φαγητό και λίγη ξεκούραση.

Η Ρώμη είναι μια πόλη υπέροχη που θέλεις να την περπατήσεις, να ρουφήξεις αέρα ιστορίας και βέβαια να τη γευθείς και να τη ζήσεις, ευτυχώς ο καιρός ήταν καλός, παρότι χειμώνας, έτσι ακούραστοι συνεχίσαμε τις βόλτες μας σε μια από τις πιο ζωντανές περιοχές της Ρώμης με τις δύο από τις διασημότερες οδούς τη Βία Ντελ Κόρσο και τη Βία Κοντότι με εκατοντάδες μαγαζιά και οίκους μόδας. Το τέλος της τεράστιας αυτής ημερήσιας βόλτας ήταν στην Πιάτσα Ντελ Πόπολο μιας από τις ωραιότερες πλατείες της πόλης.

Το βράδυ, δεν πτοηθήκαμε από την κούραση της ημέρας, συνεχίσαμε την ανακάλυψη της πόλης, στην Πιάτσα Ναβόνα που είναι μία από τις διασημότερες και πιο όμορφες πλατείες της Ρώμης, με ιστορία χιλιάδων ετών περιβαλλόμενη από ιστορικά κτήρια, στολισμένη με περίτεχνα συντριβάνια, γεμάτη με υπαίθρια καφέ και εστιατόρια. Βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικό κέντρου της Ρώμης. Το οβάλ σχήμα της ακολουθεί τη μορφή του πρώην σταδίου, που χτίστηκε το 86μ.Χ. Η πλατεία απέκτησε τη σημερινή της μορφή στα μέσα του 17ου αιώνα, όταν ο Πάπας Ιννοκέντιος ο 10ος ανέθεσε στον Borromini να σχεδιάσει την Εκκλησία της Sant’Agnese. Μπροστά από την εκκλησία, ο Bernini έχτισε το συντριβάνι”Κρήνη των Τεσσάρων Ποταμών”, στολισμένη με ισχυρές προσωπικότητες που αντιπροσωπεύουν τους τέσσερις ποταμούς, Νείλο, Δούναβη, Γάγγη και τον Rio de la Plata και αυτοί με τη σειρά τους αντιπροσώπευαν τις τέσσερις περιοχές του κόσμου, της εποχής του Borromini ,την Αφρική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, αντίστοιχα.

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, επίσκεψη με ξενάγηση στο Βατικανό, που είναι χτισμένο στην καρδιά της Ρώμης και είναι η «Αγία Έδρα» της Καθολικής Εκκλησίας, αλλά ταυτόχρονα ένα μεγάλο μουσείο. Είναι το μικρότερο κρατίδιο στον κόσμο, λιγότερο από μισό τετραγωνικό χιλιόμετρο κι όμως, περιέχει μερικούς από τους μεγαλύτερους πολιτισμικούς θησαυρούς της Ευρώπης. Ξεχωρίζουν η Βασιλική του Αγίου Πέτρου και το παρεκκλήσι της Καπέλα Σιξτίνα.

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου βρίσκεται πάνω από ένα ιερό το οποίο λέγεται ότι υποδεικνύει τον χώρο ταφής του Αγίου. Ο πάπας Ιούλιος ο 2ος και ο αρχιτέκτονας του ο Bramante κατεδάφισαν το αρχικό κτίσμα το 1506 προκειμένου να οικοδομηθεί η νέα Βασιλική. Η καταστακευή διήρκεσε 120 χρόνια, στο διάστημα αυτό οι Alberti, Bramante, Ραφαήλ, Peruzzi, Sangallo ο νεότερος και Μιχαήλ Άγγελος αγωνίστηκαν πάνω από αυτό το τεράστιο οικοδόμημα.

Στο εσωτερικό του Ναού του Αγίου Πέτρου θαυμάσαμε το γλυπτό Pietà (1498-9 Η παρθένος Μαρία με τον Ιησού μετά την σταύρωση) του Μιχαήλ Άγγελου και το άγαλμα του Αγ. Πέτρου (1296) από μπρούντζο του Arnolfo da Cambio, το οποίο φημίζεται για τη φθορά που έχει υποστεί το πόδι του αγάλματος από τα φιλιά των προσκυνητών.

Ξεναγηθήκαμε στη συνέχεια στο μουσείο, διαδοχικά σε πολλές αίθουσες διαφόρων θεματικών, την Πινακοθήκη του Βατικανού, με έργα του Τζιότο, του Ραφαήλ, του Ντα Βίντσι και του Καραβάτζιο, την Συλλογή Μοντέρνας Θρησκευτικής Τέχνης, με έργα όπως αυτά των Καρά και Ντε Κίρικο, τα Μουσεία Γλυπτικής, έργα αρχαιοελληνικής, ρωμαϊκής και ετρουσκικής γλυπτικής), το Μουσείο Ιστορίας του Βατικανού και τα διάσπαρτα έργα στις διαδοχικές αίθουσες, με αποκορύφωμα την τελευταία και καλύτερη αίθουσα της διαδρομής, την περίφημη Καπέλα Σιξτίνα. Πρόκειται για παρεκκλήσι του Αποστολικού Παλατιού, του οποίου εμπνευστής υπήρξε ο Πάπας Σίξτος Δ’ (εξ ου και η ονομασία του). Η διακόσμησή του αποτελεί αναφορά στον Ναό της Παλαιάς Διαθήκης και είναι ένα πελώριο έκθεμα με αριστουργήματα προς οποιαδήποτε πλευρά του κι αν κοιτάξει κανείς, καθώς οι τοιχογραφίες του, η αρχιτεκτονική του, οι νωπογραφίες, οι οροφές του είναι φιλοτεχνημένες από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της Αναγέννησης. Το κυρίως αξιοθέατο είναι η αψιδωτή οροφή, όπου δεσπόζει η μεγαλύτερη «οροφογραφία» του Μιχαήλ Αγγέλου, η τρομακτική, αλλά αριστουργηματική «Ημέρα της Κρίσης». Φυσικά, το «προσκύνημα» στην «Δημιουργία του Ανθρώπου», το γνωστό έργο του Μιχαήλ Αγγέλου με το άγγιγμα θεού-ανθρώπου βρίσκεται στο ίδιο παρεκκλήσι.

Στην πλακόστρωτη, μπαρόκ πλατεία του Αγίου Πέτρου, υπάρχει ο αιγυπτιακός οβελίσκος, που δεσπόζει ως υπενθύμιση του Τσίρκου του Νέρωνα, όπου λέγεται ότι σταυρώθηκε ο Απόστολος Πέτρος. Απέναντί του, βρίσκεται το σιντριβάνι του Maderno, ενώ οι συστοιχίες των κιόνων που κυκλώνουν την πλατεία σχεδιάστηκαν έτσι από τον Bernini ώστε να δίνουν την εντύπωση της «αγκαλιάς» της εκκλησίας προς τους πιστούς.

Τρεις περίπου ώρες κράτησε η ξενάγηση μας στο Βατικανό, η ομορφιά απαράμιλλη, η ξενάγηση καθηλωτική, το αίσθημα του θαυμασμού διάχυτο στα πρόσωπα και τις ψυχές μας!

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, αναχωρήσαμε από αυτή την υπέροχη πόλη γεμάτοι όμορφες εικόνες και αναμνήσεις για το Μπάρι. Στη διαδρομή θαυμάσαμε την επαρχία της Ιταλίας με τα γραφικά αναγενεσιακά χωριουδάκια χτισμένα στην πλειοψηφία τους πάνω σε λόφους. Στο τέλος της διαδρομής μας μια τελευταία επίσκεψη, ένα προσκήνημα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι και μια μικρή βόλτα στη Χριστουγενιάτικα στολισμένη πόλη.

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου φθάσαμε όλοι καλά, πλήρεις από όμορφες εικόνες και χαρούμενοι στο χώρο του σχολείου μας στη μικρή και όμορφη πόλη μας!

Σχόλια συνοδών
Καμιά πόλη όμως δεν μπορεί να συγκριθεί πολιτιστικά με τη Ρώμη, γι’ αυτό και όλοι οι δρόμοι εξακολουθούν να οδηγούν σε αυτή. Αρένες, αρχαίες αγορές και αψίδες, πινακοθήκες με αριστουργήματα της Αναγέννησης, 900 εκκλησίες με τοιχογραφίες και ψηφιδωτά, χιλιάδες παρεκκλήσια, αχανή μουσεία, θέρμες, αξιοθέατα που θέλεις μια ζωή για να τα δεις – Roma, una vita non basta! λένε με καμάρι οι Ρωμαίοι – και να τα εμπεδώσεις.

Σχόλια μαθητών
• Αξέχαστη η ξενάγηση στο Βατικανό!!!
• Υπέρλαμπρος ο φωτισμός στη Fontana di Trevi. Ελπίδα για την πραγματοποίηση των ευχών μου!!!
• Αξέχαστη η Ρώμη τη νύχτα!!!
• Μια ανάμνηση χίλια συναισθήματα!!!