Υλοποίηση Πολιτιστικού Προγράμματος 2019

Λαϊκός Πολιτισμός – Ήθη και Έθιμα –  Μουσικοί Επηρεασμοί από διάφορες Κατοχές

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός : Ασημίνα Πέτσα –  Ειδικότητα ΠΕ11 

Άλλοι Εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα

  1. Ζωή Περιστέρη ΠΕ06
  2. Πέτρος Τζίμας   ΠΕ02

 

Σκοπός του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές  τις επιδράσεις στη διαμόρφωση της κουλτούρας και της καθημερινότητας σε Ζαγοροχώρια – Κέρκυρα – Τρίκαλα. Διαφορετικές επιδράσεις, διαφορετικά ήθη και έθιμα- μουσική – τοπωνύμια και άλλα στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού. Τα Ζαγοροχώρια, προστατευμένα πλέον από την UNESCO, σαν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Χωριά σκαρφαλωμένα σε απόκρημνες πλαγιές ποτέ δεν κλείστηκαν σε τείχη γιατί προστατεύονταν από χαράδρες, βράχους και απόκρημνες πλαγιές, αυτά ο λαϊκός πολιτισμός εξύμνησε με τη μουσική και τα έθιμά του και ανέπτυξε την ανάγκη αλληλεγγύης και συνεργασίας.

Οι ηπειρώτες με ανθρώπους ευεργέτες, που πολλοί μετανάστευσαν, πλούτισαν και επέστρεψαν να καταθέσουν στα χωριά τους χρήματα, αλλά και βιώματα από ξένους τόπους που έζησαν.
Η Κέρκυρα, ένα νησί στο οποίο παρατηρούμε ιδιαίτερα στοιχεία μουσικής, εθίμων, κουλτούρας, εξουσία της επιρροής Ενετικού πολιτισμού, σε αντίθεση με την Τουρκική κατοχή στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σερενάτες, λαϊκά τραγούδια, θρησκευτικοί ύμνοι, όπερα – Κερκυραϊκό καρναβάλι – πετεγολέτσα – πανηγύρια – μπάντες, συνθέτουν όλο το παρελθόν και το παρουσιάζουν στο σήμερα.
Με όλα αυτά θα προσπαθήσουμε να αντιληφθούν οι μαθητές την ανάγκη διατήρησης του λαϊκού πολιτισμού, σαν κομμάτι ιδιαίτερο για τον καθένα και την κάθε περιοχή.