Βουδαπέστη 2017

Εξερευνώντας το “Διαμάντι του Δούναβη” 30-11-2017 έως 4-12 2017

Ήρθε λοιπόν αυτή η μέρα που προετοιμάζαμε μήνες τώρα όλοι μαζί. Να ζήσουμε την τελευταία μας εκδρομή που θα μας μείνει αξέχαστη και θα μας θυμίζει για πάντα τα μαθητικά μας χρόνια. Αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε σε μια υπέροχη πόλη, με τεράστιο φυσικό και πολιτισμικό πλούτο με αξιοθέατα και εικόνες που μοιάζουν με καρτ-ποστάλ, με ομορφιές σε κάθε γωνιά της, με υπέροχους ανθρώπους και καταπληκτικό φαγητό. Κατέχοντας, λοιπόν, σημαντική θέση ανάμεσα στις 10 Ευρωπαϊκές πόλεις με τις περισσότερες επισκέψεις και δεχόμενη πάνω από 10.000.000 τουρίστες ετησίως, η Βουδαπέστη αποτέλεσε για μας έναν μοναδικό προορισμό για να κλείσουμε τις μαθητικές μας εκδρομές και να γυρίσουμε πλούσιοι σε εμπειρίες, εικόνες και καινούργιες αναζητήσεις.
Η πόλη χωρίζεται σε δύο μέρη, τη Βούδα και την Πέστη. Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές μεταξύ τους πόλεις, αφού η Βούδα, η παλιά δηλαδή πόλη, αντιπροσωπεύει την παράδοση, την Ουγγρική κουλτούρα και το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό στυλ, ενώ η Πέστη, η νέα πόλη, πρεσβεύει τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αποτελώντας το διοικητικό, πολιτικό, οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Βουδαπέστης. Οι δύο διαφορετικές πλευρές που καταλαμβάνουν τις δύο όχθες του Δούναβη, ενώνονται μεταξύ τους με επτά γέφυρες, παντρεύοντας αρμονικά το παραδοσιακό στοιχείο με το σύγχρονο. Εμείς ερωτευτήκαμε τις ομορφιές αυτής της πόλης και υποσχεθήκαμε να ξαναγυρίσουμε σε αυτή όλοι μαζί και να ξαναζήσουμε αυτή την εμπειρία ως φοιτητές πια.
Ας ξεκινήσουμε από την αρχή το ταξίδι μας. Αναχωρήσαμε πολύ πρωί και μετά από ένα πολύωρο ταξίδι φτάσαμε στον πρώτο μας προορισμό, το Βελιγράδι. Αφού τακτοποιηθήκαμε γνωρίσαμε το Βελιγράδι βράδυ στολισμένο χριστουγεννιάτικα, περπατήσαμε στον κεντρικό του πεζόδρομο “KnezaMichailova” μια βόλτα που μας αναζωογόνησε μετά από τόσες ώρες ταξιδιού και μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι όλα αυτά είναι πραγματικότητα. Είμαστε όλοι μαζί στην πενθήμερη εκδρομή μας! Την επόμενη ημέρα και πριν αναχωρήσουμε για Βουδαπέστη με την βοήθεια της ξεναγού μας, της Μαρίας, πήραμε μια γεύση του Βελιγραδίου μιας πόλης πανέμορφης αλλά ταυτόχρονα πληγωμένης στο πέρασμα της ιστορίας. Επισκεφτήκαμε τον Άγιο Σάββα, το κάστρο Kalemegdan και τον φημισμένο πεζόδρομο όπου απολαύσαμε την βόλτα μας και αποχαιρετήσαμε το Βελιγράδι. Το απόγευμα αργά φτάσαμε στην Βουδαπέστη και μετά το δείπνο μας σε μία πανοραμική βόλτα με το λεωφορείο αρχίσαμε να βλέπουμε το μεγαλείο και την ομορφιά της πόλης. Η έξοδος στην στοά Godzu μας έκανε καλό γιατί βρεθήκαμε σε έναν πολυχώρο διασκέδασης, όπου ζήσαμε πως διασκεδάζουν οι νέοι της πόλης. Παρά το τσουχτερό κρύο η δεύτερη μέρα μας έκλεισε υπέροχα.
Η επόμενη μέρα, αν και κουραστική, ήταν αυτή που μας αποζημίωσε περισσότερο. Ο ξεναγός μας ο Ηλίας, ένας Έλληνας που ζει μόνιμα στην Βουδαπέστη, μας μύησε στα πιο φημισμένα αξιοθέατα της πόλης και μας έδωσε πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για το εκπαιδευτικό σύστημα την Ουγγαρίας, τον τρόπο ζωής των κατοίκων της, το οικονομικό τους επίπεδο. Εντυπωσιαστήκαμε από το Ουγγρικό κοινοβούλιο, την Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, την πλατεία Ηρώων, την περίφημη γέφυρα των Αλυσίδων, το BudaCastle, την εκκλησία του Αγ. Ματθαίου, τον πύργο των ψαράδων και το λόφο Γκέλλερτ απ’ όπου η θέα της πόλης μας έκοψε την ανάσα. Ο πολυσύχναστος δρόμος της Vaci Utca ήταν το τέλος της περιήγησης. Εκεί απολαύσαμε την βόλτα μας στα μαγαζιά και χαλαρώσαμε από την κούραση της ημέρας. Η ημέρα μας στην Βουδαπέστη έκλεισε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Η ειδυλλιακή κρουαζιέρα στον Δούναβη μας έκανε ακόμη πιο ερωτευμένους με αυτή την υπέροχη πόλη και πολύ περήφανους που καταφέραμε να την επισκεφτούμε.
Η επόμενη ημέρα μας βρήκε στην υπέροχη Βιέννη. Μετά από την περιήγησή μας στα κυριότερα κτίρια του ιστορικού κέντρου περπατήσαμε στην κοσμοπολίτικη πόλη και ζήσαμε την Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα αν και η μελαγχολία άρχισε να μας κατακλύζει αφού ξέραμε ότι την επόμενη ημέρα θα επιστρέφαμε στην πόλη μας.
Στο ταξίδι της επιστροφής συζητούσαμε για ώρες τις υπέροχες στιγμές που ζήσαμε. Οποιεσδήποτε μικροπαρεξηγήσεις ή μικροπροβλήματα είχαν ξεχαστεί και ναι δώσαμε την υπόσχεση να ταξιδεύουμε και να γνωρίζουμε καινούργιους τόπους.
Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά για την πραγματοποίηση αυτής της εκδρομής τον Διευθυντή μας κύριο Πέτρο Τζίμα που από την αρχή ήταν στο πλευρό μας, ανέχτηκε πολλές φορές την συμπεριφορά μας και βοήθησε πολύ για την επιτυχία της εκδρομής μας, το Σύλλογο των Καθηγητών για την έγκρισή του και την βοήθειά του, τους συνοδούς μας που για μέρες ακούραστα μας βοηθούσαν να εκπληρωθεί κάθε επιθυμία μας, τους γονείς μας που στερήθηκαν για να μας προσφέρουν αυτήν την εμπειρία και τέλος το ταξιδιωτικό πρακτορείο Lipas Travel και τους υπέροχους οδηγούς μας που μας πήγαν και μας έφεραν με ασφάλεια και μας συμπαραστάθηκαν όχι μόνο ως οδηγοί αλλά σαν να είμαστε παιδιά τους.

Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *