Πελοπόννησος 2018

Εντυπώσεις, εμπειρίες και βιώματα από ένα ταξίδι στην Πελοπόννησο

Στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού προγράμματος με θέμα ‘Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς προστατευμένα από την UNESCO’ και του προγράμματος Αγωγής Υγείας με θέμα ‘Χειμερινά Ολυμπιακά Αθλήματα’, που εντάσσεται στη θεματολογία: Φυσική Ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης-Ποιότητα Ζωής, δύο ομάδες μαθητών της Α’ και Β’ τάξης του σχολείου μας (συνολικά 50 μαθητές), πραγματοποίησαν κοινή μετακίνηση και Εκπαιδευτική Επίσκεψη στην Πελοπόννησο. Έτσι στα πλαίσια και των δύο προγραμμάτων επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς προστατευμένο από την UNESCO και παράλληλα τον τόπο που γεννήθηκαν οι σπουδαιότεροι αγώνες της αρχαίας Ελλάδας, οι Ολυμπιακοί, που γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν του Δία.

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης η Βυζαντινή Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς το ‘Πέτρινο Καράβι’ του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου που καταγόταν από εκεί, στο νοτιοανατολικό άκρο της Λακωνίας, ένας τόπος που μεταφέρει τους επισκέπτες σε ένα ονειρικό ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία. Κάστρα και τείχη, παλιά αρχοντικά, στενά λιθόστρωτα δρομάκια, εκκλησίες, παλιές χαμηλές καμάρες, αψίδες, οικόσημα, μαρμάρινοι αυτοκρατορικοί θρόνοι, βυζαντινές εικόνες δίνουν την εντύπωση μιας πόλης φανταστικής, που δεν την άγγιξε το πέρασμα του χρόνου.

Την επομένη μέρα το συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία της χώρας συνεχίστηκε στην ερημωμένη Βυζαντινή Καστροπολιτεία του Μιστρά, μνημείο προστατευμένο από την UNESCO. Χτισμένη στις πλαγιές του Ταϋγέτου, σχεδόν ακατοίκητη και ερημωμένη, μια νεκρή πολιτεία που μεταφέρει τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι στο χρόνο, προσφέροντας του απλόχερα μία πρωτόγνωρη πολιτιστική εμπειρία μέσα από μια περιήγηση ανάμεσα σε βυζαντινές εκκλησίες, ερημωμένα αρχοντικά περικυκλωμένα από τείχη.

Τελευταίος σταθμός η κωμόπολη των Καλαβρύτων, ένα μέρος με μεγάλη ιστορική σημασία αλλά παράλληλα τόπος έλξης επισκεπτών τόσο τους χειμερινούς όσο και τους καλοκαιρινούς μήνες. Το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων από τα μεγαλύτερα στην χώρα μας, βρίσκεται στη ΒΔ πλευρά του όρους Χελμού και σε υψόμετρο 1700 μ. διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις και έτσι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε χειμερινά αθλήματα όπως σκι και snowboard, αλλά όλοι έπαιξαν στο χιόνι κάτω από έναν ηλιόλουστο ουρανό.

Την τελευταία ημέρα της επιστροφής, με τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο διασχίσαμε το φαράγγι του Βουραϊκού μέχρι το Διακοπτό, όπου ο Βουραϊκός ποταμός και ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος πορεύονται μαζί. Το τραινάκι ενσωματώθηκε τόσο καλά στο φυσικό περιβάλλον αφού τρόπος της κατασκευής του δεν επιβάρυνε το οικοσύστημα του φαραγγιού. Με το ξύλο και την πέτρα της περιοχής, οι τεχνικοί έκαναν για χάρη του τραίνου έργα που νομίζεις ότι τα έφτιαξε η φύση από μόνη της. Με μια τρίωρη περιήγηση στην Πάτρα, έκλεισε αυτή η υπέροχη εμπειρία για όλους μας.

Βασικός σκοπός υλοποίησης του προγράμματος στην Πελοπόννησο, ήταν η απόκτηση ιστορικής συνείδησης και ο σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου καθώς και η ενεργητική συμμετοχή στην προστασία και διασφάλιση τους για τις επόμενες γενιές.
Έτσι όσοι συμμετείχαμε στο πρόγραμμα γνωρίσαμε μέσα από επισκέψεις, ξεναγήσεις και παιχνίδια το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της από τους ξεναγούς και τους συνοδούς καθηγητές μας. Με ευχάριστο και ελκυστικό τρόπο, ομαδικό πνεύμα και καλή διάθεση αποκτήσαμε θετική στάση για το περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Διαμορφώσαμε περιβαλλοντική συνείδηση κυρίως μέσα από τον προβληματισμό και την ευαισθητοποίηση αλλά και την ανάδειξη της αδιάσπαστης και διαχρονικής σχέσης του ανθρώπου με τα δημιουργήματά του, με τη φύση και τα δημιουργήματά τους.
Επίσης μέσα από το πρόγραμμα αναδείχθηκε, ότι η άθληση μαζί με την υγιεινή διατροφή και την άμεση επαφή με τη φύση προσφέρει στον άνθρωπο εκτός από ένα υγιές σώμα, καλή ψυχική υγεία, ευεξία, όρεξη για ζωή και δημιουργικότητα.

Υπεύθυνες καθηγήτριες προγραμμάτων
Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς προστατευμένα από την UNESCO
Τσουρβάκα Ελισσάβετ, Παπανικολάου Μελπομένη

Χειμερινά Ολυμπιακά Αθλήματα
Πέτσα Ασημίνα, Περιστέρη Ζωή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *