Υλοποίηση Περιβαλλοντικού Προγραμματος 2019

Σεργιάνι στα Καντούνια της Κέρκυρας

Εντάσσεται στη Θεματολογία: Ανθρωπογενές Περιβάλλον Παράμετροι & Υποβάθμιση

Υπεύθυνη Προγράμματος : Ελισσάβετ Τσουρβάκα ΠΕ19

Άλλοι Εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα:

  1. Μελπομένη Παπανικολάου

Σκοπός του Προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τη μεγάλη Πολιτιστική μας κληρονομιά, καθώς και τη σημασίατης προστασίας και διατήρησης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, αναλλοίωτης στο χρόνο, η οποία έχει σημαντική αξία για τον άνθρωπο. Ο όρος “Πολιτιστική Κληρονομιά” αναφέρεται σε μνημεία, ομάδες κτισμάτων και χώρων με ιστορική, αισθητική, αρχαιολογική, επιστημονική, εθνολογική ή ανθρωπολογική αξία. Έτσι μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές θα εμβαθύνουν στη σημασία αλλά και την ανάγκη διατήρησης της μεγάλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, θα αναπτύξουν τις παρατηρητικές τους ικανότητες, θα καλλιεργήσουν τα αισθητικά τους κριτήρια που διδάσκει η αρμονία της φύσης και θα αποκτήσουν δεξιότητες διερεύνησης και δράσης γύρω από περιβαλλοντικά και ιστορικά θέματα.
Επίσης να γνωρίσουν χώρους και κτίσματα με ιστορική, αισθητική, αρχαιολογική, επιστημονική, εθνολογική ή ανθρωπολογική αξία, θα περπατήσουν στα χνάρια της Δύσης και να μυηθούν στην κουλτούρα του Ιονίου, που Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Ανδεγαυοί, Βενετοί, Γάλλοι, Βρετανοί και Ρώσοι, έβαλαν το λιθαράκι τους και χάρισαν στην Κέρκυρα μια προσωπικότητα πολυπολιτισμική. Χίλιες δυο διαφορετικές κουλτούρες σμίλεψαν παλάτια, διαμόρφωσαν συνειδήσεις, μπόλιασαν με δυτικό αέρα τις λέξεις και τις κερκυραϊκές συνήθειες. Καντάδες στα καντούνια, φιλαρμονικές στο πάλκο, πετάνκ στη Γαρίτσα, σοφρίτο και μπουρδέτο στις κουζίνες. Παραστάσεις και μυρωδιές που δεν θυμίζουν Ελλάδα.
Επιπλέον να διαμορφώσουν περιβαλλοντική συνείδηση κυρίως μέσα από τον προβληματισμό και την ευαισθητοποίηση αλλά και την ανάδειξη της αδιάσπαστης και διαχρονικής σχέσης του ανθρώπου με τα δημιουργήματά του, με τη φύση και τα δημιουργήματά της.