28η Οκτωβρίου 2018

Η Γιορτή της 28ης Οκτωβρίου

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26-10-2018 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου η γιορτή-αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου 1940.

Προηγήθηκε η ανάγνωση του Πρακτικού με βάση την οποία έγινε η παράδοση της σημαία στη σημαιοφόρο του σχολείου Κασσιανή Παπαστεργίου, ο ορισμός των παραστατών και η απονομή αριστείων και βραβείων στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου που αρίστευσαν.

Στη συνέχεια ακολούθησε η γιορτή με τραγούδια και θεατρική παράσταση που ήταν αφιερωμένη στη Λέλα Καραγιάννη την ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης.


Λίγα λόγια για την ιστορία

Ήταν αρχές Μαΐου του 1941, όταν η Λέλα Καραγιάννη ίδρυσε μια μυστική ομάδα που θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην Εθνική Αντίσταση. Η ‘Σιωπηλή Στρατιά‘, όπως την ονόμασε, αποτελείτο από τα έξι μεγαλύτερα παιδιά της, το σύζυγό της, τρεις οικογενειακούς γιατρούς και ορισμένους φίλους απόλυτης εμπιστοσύνης. Ο χώρος όπου συναντιόταν η ομάδα και κατέστρωνε τα σχέδιά της  ήταν το σπίτι της οικογένειας Καραγιάννη στην οδό Λήμνου 1.

Ένα μήνα μετά, η ‘Σιωπηλή Στρατιά‘ εξελίχθηκε σε αντιστασιακή οργάνωση και μετονομάστηκε σε ‘Μπουμπουλίνα’, προς τιμήν της ηρωίδας του 21 και προγόνου της Λέλας. Τα μέλη ανέρχονταν πλέον στα 100, συμπεριλαμβανομένων ανδρών και γυναικών όλων των κοινωνικών στρωμάτων.

Η αντιστασιακή δράση της Λέλας έγινε αντιληπτή από τις κατοχικές δυνάμεις τον Σεπτέμβριο του 1941. Τότε το  ζεύγος Καραγιάννη συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ. Κατηγορήθηκε για κατασκοπεία και μετάδοση πληροφοριών στους Εγγλέζους και τους συμμάχους τους και υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, η Λέλα Καραγιάννη εκτελέστηκε μαζί με άλλα 70 άτομα στο Χαΐδάρι. Ξεψύχησε με τη φράση ‘Ζήτω η Πατρίδα ! Ζήτω η Λευτεριά !

Τα Πρόσωπα της γιορτής

Θεατρικό
Γερογιάννη Βάσια, Γιαννούλα Αρετή, Καραλή Γεωργία, Κέφου Γεωργία, Κίττου Κωνσταντίνα, Μητσιούλη Βασιλική, Μίχος Νίκος, Μίχου Γεωργία, Μπεχλιβάνου, Τζίκας Νίκος

Μουσική-Τραγούδι
Φιλίππου Θάνια, Κούτσικου Βερονίκη, Λιάκου Κλειώ, Τίλη Νικολέτα

Επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες
Ακρίβου Κωνσταντίνα, Βούζα Αγλαΐα και Νικατσιού Ευαγγελία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *