Η φιλοξενία μας

Η φιλοξενία στο σχολείο μας και στην πόλη μας

To σχολείο μας είχε τη χαρά να  φιλοξενήσει στην πόλη μας, από τις 12/05/2019 έως και τις 18/05/2019, καθηγητές και μαθητές από συνεργαζόμενα σχολεία της Ιταλίας, Βουλγαρίας, Πολωνίας και Τουρκίας, στα πλαίσια της τρίτης συνάντησης του προγράμματος Erasmus+ KA229 που υλοποιεί με θέμα:

Τ«Enhancing Active Citizenship Through DEBATE”.

Κατά την 3η Συνάντηση του προγράμματος, ο Διευθυντής του σχολείου μας κύριος  Πέτρος Τζίμας, η συντονίστρια του προγράμματος Ζωή Περιστέρη, οι καθηγήτριες Πέτσα Ασημίνα, Ελισσάβετ Τσουρβάκα και Μελπομένη Παπανικολάου καθώς και οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα  ετοίμασαν μία ζεστή και υπέροχη υποδοχή στις αποστολές των σχολείων με τις οποίες συνεργαζόμαστε στο παραπάνω πρόγραμμα. Κατά την διάρκεια της υποδοχής στο σχολείο μας οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν βίντεο και παρουσιάσεις από την πόλη των Τρικάλων, τα Μετέωρα, τις προηγούμενες κινητικότητες και στη συνέχεια αφού έγιναν οι ανταλλαγές δώρων οι μαθητές από όλες τις χώρες με πρώτη την Χώρα μας παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η γωνιά πολιτιστικής κληρονομιάς που βρισκόταν στο χώρο του σχολείου. Στη συνέχεια και για δύο ημέρες έγιναν στο χώρο του σχολείου τα debates. Το θέμα σε αυτή την κινητικότητα ήταν το Gender. Οι μαθητές των τεσσάρων χωρών φιλοξενήθηκαν σε  ελληνικές οικογένειες και βίωσαν την φιλοξενία, τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες του Ελληνικού λαού. Μέσα σε μία εβδομάδα μαθητές και καθηγητές έκαναν ακόμα πιο δυνατούς τους  δεσμούς Φιλίας, Συνεργασίας και Σεβασμού.

Ο  διμερής Διαγωνισμός των DEBATE έγινε μέσα σε κλίμα συνεργασίας και ομαδικότητας με τους μαθητές να χρησιμοποιούν τον δημόσιο λόγο με σεβασμό προς τους συνομιλητές τους επιχειρηματολογώντας στην Αγγλική Γλώσσα πάνω στα ακόλουθα θέματα (motions) : 1. Τα σχολεία αρρένων ή θηλέων είναι πιο αποδοτικά από τα μικτά; (και το αντίθετο). 2.  Me too movement (Η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας). Η ομάδα της Ιταλίας πήρε την πρώτη θέση, η ομάδα της Τουρκίας την δεύτερη και  η ομάδα της χώρας μας την Τρίτη θέση. Η ομάδα μας αποτελούνταν από τις μαθήτριες: Ελένη Αδάμου, Κωνσταντίνα Κίττου, Πασχαλίνα Τσιόγκα και Εβελίνα Ράδου. Η ομάδα μας αξίζει τα συγχαρητήριά μας αφού μας  έκανε περήφανους  για την μαχητικότητά τους, για το ήθος τους καθώς και το πνεύμα συνεργασίας με τους άλλους μαθητές. Η μαθήτρια Εβελίνα Ράδου διακρίθηκε με το βραβείο της δεύτερης θέσης ως Best Great Debater.

Ομως η φιλοξενία μας στα Τρίκαλα δεν ήταν μόνο debate. Κατά τη διάρκεια της παραμονής των εταίρων μας εδώ επισκεφτήκαμε πολιτιστικούς χώρους και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς προστατευμένα από την UNESCO. Η πρώτη μετακίνηση του προγραμματός μας ήταν στην Θεσσαλονίκη, όπου περιηγηθήκαμε στα κύρια αξιοθέατα αυτής με την βοήθεια της ξεναγού μας. Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στην επίσκεψη στα Μετέωρα όπου οι φίλοι μας περιηγήθηκαν στο χώρο δύο μοναστηριών και στο Μουσείο Ψηφιακής Τεχνολογίας στην Καλαμπάκα. Η ημέρα στην πόλη της Καλαμπάκας μάγεψε καθηγητές και μαθητές. Τέλος, με την βοήθεια πάντα της ξεναγού μας την τελευταία μέρα οι εταίροι μας επισκέφτηκαν τα κυριότερα αξιοθέατα και μουσεία της πόλης μας αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους μαθητές μας και τις οικογενειές τους για την εξαιρετική  φιλοξενία που πρόσφεραν στους μαθητές των άλλων χωρών και βοήθησαν όχι μόνο  να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα κατά την διαμονή τους αλλά να τους δώσουν μία γεύση ελληνικής φιλοξενίας, τέτοιας που όλοι στο τέλος έφυγαν με υπέροχες αναμνήσεις, αλλά και δάκρυα  αποχωρισμού στα μάτια. Οι Έλληνες μαθητές κατάφεραν με την ευγένεια, την κοινωνικότητα, την αυτοθυσία και τις αρχές τους να προσφέρουν στους φιλοξενούμενους  υπέροχες στιγμές  δημιουργώντας ακόμη πιο δυνατούς δεσμούς και φιλίες.

Η επιτυχία της φιλοξενίας του προγράμματος ανήκει κυρίως στους μαθητές μας και στους γονείς τους γι αυτό θέλουμε απο καρδιάς να τους ευχαριστήσουμε. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Διευθυντή μας κύριο Πέτρο Τζίμα που μας στηρίζει μέ όλες του τις δυνάμεις στο πρόγραμμα αυτό και το Σύλλογο Διδασκόντων του 2ου ΓΕΛ Τρικάλων για τη βοήθεια τους και την στήριξή τους.  Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ξενοδοχείο Αχίλλειον για την άψογη φιλογενία των καθηγητών, το ξενοδοχείο Ανάντι και κυρίως την κα Παπαγεωργίου Ευαγγελία όπως και το προσωπικό που μας πρόσφερε μία υπέροχα οργανωμένη βραδιά κατά την διάρκεια του αποχαιρετιστήριου Gala Party και άφησε αξέχαστες εντυπώσεις σε όλους. Επίσης ευχαριστούμε τις παραδοσιακές ταβέρνες «Χάνι» στα Τρίκαλα, το «Εν πλώ – το καφενείο του ψαρά» στην Θεσσαλονίκη, το «Πανόραμα Μετεώρων» στο Καστράκι, που βοήθησαν να δώσουμε μια μεγάλη γεύση της Ελληνικής κουζίνας στους φιλοξενούμενους μας καθώς και τους χορηγούς μας, επιχειρήσεις της πόλης μας: Βιολάντα, Κλιάφα, Μάτη,  Μπουλογεώργος και Τρίκκη, που μας πρόσφεραν τοπικά προϊόντα.

Ως συντονίστρια του προγράμματος ωφείλω ευγνωμοσύνη στην Πέτσα Ασημίνα, στην Ελισσάβετ Τσουρβάκα και στην Μελπομένη Παπανικολάου για την τεράστια βοήθειά τους και συνεργασία τους γαι να πετύχει αυτή η φιλοξενία.

                Περιστέρη Ζωή

                Καθηγήτρια Αγγλικών