Φεστιβάλ Μαθηματικών

1ο Φεστιβάλ Μαθηματικών

Την Πέμπτη 9  Μαΐου πραγματοποιήθηκε  στην πόλη των Τρικάλων  και στους χώρους του 2ου Λυκείουαπό 9:30 έως 13:00  με  μεγάλη  επιτυχία το 1ο Φεστιβάλ Μαθηματικών.

Το Φεστιβάλ Μαθηματικών διοργανώθηκε από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Τρικάλων , το Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Μαθηματικών Θεσσαλίας κ. Κων/νο Μπουραζάνα , το Παράρτημα Τρικάλων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας , το Κ.Ε.Σ.Υ και το 2ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων, υπό τη διεύθυνση του κ. Πέτρου Τζίμα  και των εκπαιδευτικών μαθηματικών:  Γεωργίας Πανάγου και Βασίλη Σκυλογιάννη  .

Ο στόχος του φεστιβάλ ήταν οι μαθητές να δουν τα μαθηματικά  ” αλλιώς”.

  • Να βιώσουν τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι και την ενεργή εμπλοκή τους συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς Μαθηματικών Γρίφων. Η ομαδοσυγκεντρωτική προσπά-θεια επίλυσής τους να ενισχύσει τον αλληλοσεβασμό, την ευγενή άμιλλα και την κοινωνικοποίηση τους.
  • Οι καλές πρακτικές διαχείρισης του άγχους των εξετάσεων από εξειδικευμένους συμβούλους του Κ.Ε.Σ.Υ, να βοηθήσουν τους μαθητές στο δύσκολο και επίπονο διάστημα εξετάσεων που ακολουθεί .
  • Η αποσαφήνιση ιδιαζουσών περιπτώσεων και οι οδηγίες για την αντιμετώπιση των ασκήσεων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις από τον μαθηματικό και συγγραφέα κ. Θανάση Ξένο, να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου.
  • Να αναδειχθεί η διαθεματικότητα των Μαθηματικών , τόσο στην Ιατρική, όσο και στον Αθλητισμό με τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες των: κ. Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπισ-τημίου Θεσσαλίας και του κ. Αθανασίου Τσιόκανο,  Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας .
  • και τέλος τα εργαστήρια Μαθηματικών με τη αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών να ”ανοίξουν” νέους ορίζοντες στους ”ανήσυχους ” συναδέλφους .

Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο ,καθώς από νωρίς το πρωί  προσήλθαν  στο χώρο του 2ου ΓΕΛ  11 Λύκεια και 14 Γυμνάσια του ν. Τρικάλων με 195 μαθητές και 50  συνοδούς καθηγητές-μαθηματικούς .

       Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από τους :

κ.  Κωνσταντίνο Μπουραζάνα , Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Μαθηματικών

κ. Γεώργιο Δοδοντσάκη , Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Θεσσαλίας

κ. Βασιλική Κάκλα , Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Τρικάλων ,

κ. Δημήτρη Θεοχάρη , Πρόεδρο του παραρτήματος ΕΜΕ Τρικάλων

κ. Πέτρο Τζίμα , Διευθυντή 2ου Γενικού Λυκείου και

κ. Απόστολο Σπαθή , Προϊστάμενο του ΚΕΣΥ Τρικάλων

Οι  ενδιαφέρουσες ομιλίες των : κ. Κ. Γουργουλιάνη  με θέμα  << τα Μαθηματικά στην Ιατρική: Υπολογίζοντας τα μυστικά της ζωής >> και κ. Αθ. Τσιόκανο  με θέμα << Εφαρμογές των Μαθηματικών στον Αθλητισμό >> στην πραγματικότητα καθήλωσαν το ακροατήριο των  μαθητών και καθηγητών στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου.

Ο  κ. Θανάσης Ξένος με την αποσαφήνιση ιδιαζουσών περιπτώσεων και τις οδηγίες για την αντιμετώπιση των ασκήσεων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις κέντρισε το ενδιαφέρον των μαθητών της Γ΄ Λυκείου , καθώς και των συναδέλφων μαθηματικών που τον παρακολούθησαν.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι μαθηματικοί τα εργαστήρια για την αξιοποίηση των  νέων τεχνολογιών από τους Κ. Μπουραζάνα ( συντονιστή Μαθηματικών ) και Αρ. Λυμπίκη (επιμορφωτή β΄ επιπέδου).

Ο διαγωνισμός επίλυσης μαθηματικών γρίφων άρεσε πολύ στους μαθητές που συμμετείχαν με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό. Νικήτριες ομάδες αναδείχθηκαν :          από τα Λύκεια η ομάδα του 1ου Γενικού Λυκείου και από τα Γυμνάσια η  ομάδα του 3ου Γυμνασίου.

    Στο τέλος του φεστιβάλ το παράρτημα ΕΜΕ Τρικάλων   απένειμε τιμητικές πλακέτες στους ομιλητές του φεστιβάλ ,τους κυρίους  :Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη , Θανάση Ξένο  και Αθανάσιο Τσιόκανο.

Ο Διευθυντής του 2ου Γενικού Λυκείου, ο κ. Πέτρος Τζίμας, απένειμε τα αριστεία στους μαθητές  των νικητήριων ομάδων του διαγωνισμού επίλυσης μαθηματικών γρίφων, με δώρο στον κάθε μαθητή ένα βιβλίο του συγγραφέα μαθηματικού Θ. Ξένου.

Ευελπιστούμε  αυτό το Φεστιβάλ Μαθηματικών να γίνει θεσμός για τη πόλη των Τρικάλων, την πόλη που διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο και τις επιδόσεις των μαθητών της στα Μαθηματικά.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις εταιρίες: ΚΛΙΑΦΑ  και ΤΥΡΑΣ για την ευγενική τους χορηγία.

 

Από την διοργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ του 2ου ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ